Advarsel: Lidt nørdet indlæg om iGoogle og webjournalistik
Jeg er fast bruger af iGoogle som i en travl hverdag giver mig et dejligt overblik fra de væsentligste nyhedsmedier.
Fordelen er, at jeg via nyhedsmediernes ’widgets’ kan se overskriften samt en teaser, der har til hensigt at vække interesse for artiklen. Alt afhængigt af hvordan teaseren er skrevet, kan jeg nogle gange få dækket mit nyhedsbehov alene ved at læse denne. Hvis den fx er skrevet i stil med en manchet-tekst der kort opsummerer essensen af indholdet, er det i nogle tilfælde slet ikke nødvendigt for mig at klikke ind på nyhedsmediet.
”FCK vandt 5-0 over AaB”. Godt så! Jeg behøver i princippet ikke mere info, da det er resultatet (for mig i dette tilfælde), der er det væsentligste.
Udfordringen er bare ved de iGoogles widgets, at nyhedsmedierne i teorien kan miste læsere (og dermed potentielle annoncekroner), hvis læserne kan få stillet deres nyhedsbehov på iGoogle. Widgets er nemlig dejlig frie for annoncer. Læs fx også indlægget ’Indlæg der koster’ fra Politikens Set i Byen-blog. Denne blog har jeg netop også annonceret på via iGoogle. Jeg ved ikke om, det er et problem som man ellers er bevidst om i mediebranchen og om der tages forholdsregler for det. Det må i hvert fald give udfordringer til hvordan man formulerer teaser-tekster, der både vækker interesse, men samtidig får folk til at klikke ind.
Fx faldt jeg over nedenstående nyhed på Soundvenues widget.

Da jeg interesser mig for Roskilde Festival og hvilke bands der bliver offentliggjort, vakte den selvfølgelig min interesse. Først irriterede det mig grænseløst, at de ikke kunne bruge nogle af de mange ord til lige at skrive HVILKET band det drejede sig om. Det er jo vel det der er den væsentligste nyhed her? Men måske bruger de bare en anden strategi? Det er måske netop for at de vil have læsere til deres side, hvilket jeg egentlig også forstår, da intet er gratis og at de tjener penge på annoncer, der igen kræver, at vi ser disse.
Hvis ikke, så er det i mine øjne dårlig webjournalistik og læsevenlighed der jo netop handler om at få det væsentligste op forrest. Tænk på ’Nyhedstrekanten’ og det at man generelt ’scanner’ mere, når man læser på nettet.
Det skulle vise sig, at det var bandet The Kissaway Trail. En information man først fik i artiklens 7. linie, når man havde klikket sig ind. Så selv når man er INDE på siden og eksponeret for annoncer, er læsevenligheden dårlig. Så måske er det slet ikke bevidst om udfordringen ved iGoogle?
Politikens IBYEN-sektion havde lidt det samme på deres widget. Læg i øvrigt mærke til hvor ens overskrifterne er for de to nyhedswidgets.

Derfor er det godt at se, at Gaffa har forstået hvordan man skriver for læserens skyld: Kort og kontant allerede i overskriften. DET er god webjournalistik og læsevenlighed :-)
