torsdag, februar 12, 2009

Facebook og communities: den ”5. statsmagt”?

Ikke en dag går hvor der endnu ikke er oprettet endnu en gruppe på Facebook hvis formål er at brokke sig over en eller anden uretfærdighed i samfundet. Voldtægtsforbrydere der får for lave straffe, dyremishandlere, dumme politikere etc. Egentlig en meget smart måde for at pøblen kan blive hørt og få udtrykt deres utilfredshed. Det er den moderne version af et læserbrev, og ramaskriget spredes lynhurtigt.

Oftest opstår grupperne efter en eller anden sag har været omtalt i nyhedsmedierne (og her menes de mere etablerede medier), hvorefter folk ukritisk joiner grupperne, så de når en størrelse, der er værd at omtale i aftenens TV2-Nyheder. Og hvis vi er rigtigt heldige får vi et interview med den geniale stifter af gruppen, der synes at et eller andet er helt for dårligt. Omtalen i TV gør endnu flere opmærksomme på gruppen og den får derved endnu flere medlemmer. Og så er en sneboldeffekt sat i gang…

Sagligheden i gruppernes budskaber er dog sjældent i top og det er unuanceret følelsesporno af værste Ekstra Blads-kaliber. Mange taler, før de tænker. Det er meget let og meget lidt forpligtende at oprette en Facebook-gruppe med en eller anden sag. Alle med en holdning – og det uanset hvor lidt gennemtænkt og unuanceret den er – kan oprette grupper på Facebook. Men hvad gør det, at de kan tænke, for folk har jo stadig stemmeret og er dermed lydhøre i et demokratisk samfund, og dermed interessante for politikerne?

Spørgsmålet er om det hjælper og har nogen effekt? Politikere kan i hvert fald lynhurtigt danne sig et billede af hvilke mærkesager, der er værd at kæmpe for og hvad der har befolkningens interesse. Men rykker det overhovedet ved noget? Folk kan nøjes med at tage stilling og vise at de er utilfredse med et eller andet, men hvor mange tager reelt kampen op? Hvor mange af den slags grupper dør mon ikke ud, lige så hurtigt som de blev populære?

Så kan man snakke om at Facebook og evt. lignende communities er en slags 5. statsmagt, nu hvor det siges at pressen er den 4.? Eller kan man hellere argumentere for at vi skal operere med en ny definition af den 4. statsmagt hvorved at Facebook-grupper og lign. hører ind under som en slags (ofte ukritiske) støtter af journalisters arbejde?

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

Godt indlæg, Muus! Som jeg ser det, så rykker Facebook-grupper ikke ved noget. Det er bare for nemt, det koncept – lidt ligesom internetbaserede underskriftsindsamlinger og protester i form af "sofavælgeri".

/P

Anonym sagde ...

nej facebook har vist ikke nogen magt på den måde.. men jo flere folk der står sammen jo større er chancen for at nogen lytter, som du jo også skriver.. det svarer lidt til demonstrationer eller underskriftsindsamlinger, på facebook har det måske bare lidt mindre vægt fordi det er så let bare at trykke på en knap, og modsat en stor gruppe som møder op og demonstrerer og som man kan se med sine øjne kan der jo fuppes med elektronik..
men ligesom med demonstrationer skal der jo også mere end det til for at man kan ændre nogle ting..
Søren

sagokagan sagde ...

Mohegan Sun Arena, Uncasville, CT Jobs | KMR Hub
Mohegan 충청북도 출장마사지 Sun Arena, Uncasville, CT 안성 출장샵 Jobs. 1 광주광역 출장마사지 Mohegan Sun Blvd. Uncasville, 강릉 출장안마 CT 06382. (860) 통영 출장마사지 531-6697.