fredag, juni 23, 2006

Har du glimt i øjet?

For at supplere min hårdt udfordrede SU har jeg et studiejob. Dette handler i grove træk om at jeg skal lægge stillingsannoncer for forskellige virksomheder ind i en database der er tilgængelig via verdens vide net. Så kan annoncerne via nogle søgekriterier fremfindes af interesserede jobansøgere ude i det danske land. I databasen er stillingsannoncerne registreret med både de faglige, hårde kvalifikationer og de personlige, bløde kvalifikationer, der forventes for at man kan søge jobbet.

Førstnævnte giver udmærket mening, da man her fx kan registrere at en stilling kræver kendskab til Photoshop, Microsoft Word, elinstallationer eller personaleledelse. Altså ting man i nogen grad kan dokumentere eller bevise.

Sværere bliver det straks med de bløde kvalifikationer, der noget mere vævende. Flere virksomheder skriver fx i deres annoncer noget i stil med; ”Du skal have humor”, ”Du skal have et glimt i øjet” ”Du skal være innovativ”, , ”Du skal have udstråling” eller ”Du er en teamworker”. Mange af disse egenskaber er ikke lige noget man kan bevise man har. Eller omvendt kan det ikke modbevises at man ikke har, da det er meget subjektivt. Og det er vel de færreste ansøgere, der tænker ”Damn, jeg har ikke humor, så jeg kan ikke søge stillingen”. Og hvem siger i øvrigt at den humor man så er i besiddelse af, klinger med de andre ansattes humor? Mine forældre synes Linie 3 er humoristiske, men jeg tror ikke at Linie 3 ville føle sig velkomne på et ungt og nytænkende reklamebureau fx.

Og hvem i alverden bestemmer om en person har glimt i øjet? Jeg ser scenariet for mig: ansøgeren der kigger i spejlet og tænker: ”Kom nu øjne, glimt nu! Ellers kan jeg ikke få jobbet!”…og i samme kategori: ”Du skal have udstråling”. Men hvad for en udstråling? For jeg vil vove at påstå, at alle mennesker udstråler et eller andet. Om det er så en positiv og livselskende jeg-har-styr-på-det-hele-udstråling eller træd-på-mig-jeg-har-intet-selvværd-udstråling eller noget helt tredje. Kan man få en eller anden pudseklud der få ens øjne til at glimte og ens personlighed til at stråle?
Og innovativ og teamworker? Der er bullshit-bingo, og stillingsannoncerne rydder hele pladen. Angloficeringen er ikke kun eet teen-fænomen. Hvad er der fx galt med ”kreativ” og ”samarbejdsevner”.

Den bedste jeg dog har været ude for, var på min tidligere arbejdsplads, hvor de søgte en ny medarbejder. De havde åbenbart gået galt af flosklen, for de søgte en person der havde ”blink i øjet”. Så kan man forestille sig at ansøgerne til dette job, enten var storcharmører, der blinkede til alt og alle, eller fiskere der var blevet ramt af et af deres fiskeblink i øjet.

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

brachiated lifeline mikhail ancient gain deniability linguist lucas vegetable thumb scouts
lolikneri havaqatsu

Anonym sagde ...

Your cuгrent poѕt featurеs confirmed
hеlрful tο me personаlly.
It’ѕ extгеmеly usеful аnԁ yοu're certainly very educated in this area. You possess opened up my personal sight to numerous views on this specific subject matter along with interesting and sound content.
Here is my page viagra

Anonym sagde ...

Thank you for some other great article. Where else could anyone get that type of information in such an
ideal manner of writing? I have a presentation subsequent week, and I'm on the search for such information.

Check out my blog anti-aging therapies