onsdag, november 21, 2007

Flere dimensioner i politik, tak.

Hvis der var noget, jeg erfarede i den nyligt overståede valgkamp, var det, at politik er og bliver en kompliceret størrelse. Derfor undrer det mig også, at man kan simplificere det ned til ”X ligger til højre for midten” og ”Y ligger til venstre for X” og ”Z lægger på den yderste højrefløj”. Fra venstre mod højre er – hvis man er helt bogstavelig – en meget endimensional måde at anskue tingene på. Hvad er det helt præcist for nogle værdier, der gør et parti højre- eller venstreorienteret? Jeg ved at racisme og nationalisme etc. er højreorienterede værdier. Men hvorfor? Samtidig er liberalisme en (så vidt jeg kan forstå) højreorienteret ideologi modsat socialisme, der er venstreorienteret. Men hvor er linket mellem fx racisme og liberalisme, nu de begge ligger til højre for midten? Handler det i virkeligheden om der er nogle ligheder, i de menneskesyn, der lægger til grund for –ismerne?

Pia K. og co. er vel i de flestes øjne generelt et højreorienteret parti pga. deres udlændingepolitik. Men hvor højreorienteret er det, når de kæmper de ældres, de svages og dyrenes sag? Medmindre det selvfølgelig bare er spin…

Med alle de områder et politisk parti skal have holdninger til, at det vel umuligt, at de er enten er til venstre eller højre.

Måske skulle man tilføje et par dimensioner til, så et parti skulle placeret i en 3D-model og altså også ville være enten oppe/nede-orienterede og lav/dybde-orienteret. Eller gå endnu videre og placere dem i en vektorrumsmodel, hvor hvert enkelt politisk område var repræsenteret af en vektor.

Hmm, det ville dog nok også betyde, at man skulle omdefinere begreber som ”rød front”, ”røde lakajer”, ”blå stue” etc.

1 kommentar:

milroesen sagde ...

Hmmmm ja og så ville folk nok også blive endnu mere forvirrede.
Men ja det der med venstre og højrefløj og også et mysterium for mig nogen gange. Nemlig fordi, som du selv påpeger at f.eks DF har nogle synspunkter der passer ret godt i tråd med en 'venstreorienteret' politik...samtidig med de så også har et menneskesyn (på nogle grupper), som ikke høre til derude på venstrefløjen.

Ja...det er sgu forvirrende, bliver jo nærmest forvirret bare af at prøve at skrive et svar:)