tirsdag, oktober 18, 2005

Kvoter på brugen af slang og pop-udtryk

Hvis jeg var Ordminister eller noget i den stil, ville jeg straks foreslå en eller anden kvote-ordning på folks brug af slang og pop-udtryk. Altså vendinger tyvhugget fra satire-programmer, komedie-serier og voksenjulekalendere fx. Her tænker jeg på udtryk som ”Det’ bår’ dæjli’”, ”100% Asshole”, ”Nemlig, ja”, ”Hva’ sørensen er den af!?” og lignende. Fortsæt endelig selv - der findes en hel skov af dem.
Sætninger og udtryk der hurtigt bliver en integreret del af det aktive ordforråd hos en stor del af den yngre befolkning, og som snildt kan bruges i næsten alle sammenhænge. Dog ofte også til det kvalmende og ikke-situationsfornemmende. For de kan jo også bruges for meget. Nogle ynder at bruge vendingerne alle de steder, de kan slippe af sted med det, så man tror at deres ordforråd er voldsomt fattigt. Andre er mere nuancerede, uforudsigelige, og har et helt reservelager af alternativer, hvis der skulle være brug for det. Bl.a. pga. deres evne til at huske flere generationer af satire-udtryk.
Hvor ville det fx være rart hvis en person blandt ”Ja ja ja ja”-sigende Angora-tilhængere brød stemningen ved at sige ”Bob bob bob” på ægte The Julekalendersk. En 2004-kliché, der udfordres kraftigt af en 1991/92-landeplage. Endda en landeplage med multi-udtryk, da den jo også indeholdt en motorisk dimension (læs: håndbevægelse).

Der er dog en lille undtagelse til reglen. Ved ekstrem fuldskab eller skævhed udfordres jo både situationsfornemmelsen og evnen til at udtrykke sig verbalt. Derfor kan ovennævnte typer af udtryk i sådanne situationer bruges ekstra meget, uden at der tages notits af det. Ja, at bruge ”Det sagde hun også i går” som punktum til hver en sætning, kan faktisk være så plat, at er en charme.

Men; en kvote på brugen af disse udtryk og vendinger, tak. Jeg ved godt at det er ren utopi, men i fatter vel budskabet, ikk’ :-)

Oplæg til debat: hvad var 2005’s bedste/værste udtryk?

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Når folk siger "kla-aaassiker" - altså, hvor man ligesom siger det med sydsjællandsk accent. Det er røv irriterende...

/Stopdetling